АЗИЛ ЗА ПСЕ И ДЕПОНИЈА ПОРЕД НОВОГ ГРОБЉА
31.07.2012

На учестале позиве грађана општине Палилула да се појача инспекцијиски надзор у појединим насељима општине због нарушавања комуналне хигијене, уследила су реаговања општинског руководства. Председник општине Палилула, адвокат Бобан Џунић са сарадницима, Ненадом Павловићем, координатором комуналне инспекције и Ивоном Мурге, општинским комуналним  инспектором, обишао је депонију и дивљи азил за псе поред Новог гробља.Неодговарајуће одлагање отпада на Новом гробљу је одговорност запослених ЈКП „Горица“. По речима комуналне инспекторке Ивоне Мурге, у дужем периоду на овом простору формира се дивља депонија, која је у ствари  привремено решење овог комуналног предизећа у одлагању отпада. Бројна упозорења и пријаве до сада нису дале очекиване резултате.

Дивљи азил за псе луталице већ годинама постоји у улици  „Девети јуни“ у близини Новог Гробља. О „азилу за псе“, који се простире на два закупљена плаца, брину чланови Друштва за заштиту животиња у Нишу. Овај простор нема одговарајуће санитарне услове за држање паса, неадекватно је опремљен, пси немају прописно направљене боксове а поједини пси нису везани. У непосредној близини азила су породичне куће, у којима је немогуће живети од несносног смрада, нехигијене и лавежа паса. 
Јелена Костић, волонтерка Друштва за заштиту животиња у Нишу, коју је делегација општине Палилула затекла на терену  каже да у азилу тренутно има 330 паса, да се о њима уредно брину и да их редовно хране. Храна се обезбеђује захваљујући повременим донацијама које Друштво добија из иностранства. Миомир Костић ветеринар, у време овог инспекцијског надзора, у својству ангажованог лица обављао је вакцинацију паса.

Право стање на терену не даје утисак, да у овом простору постоји потребни услови за безбедно чување животиња. Стање дивљег азила за псе луталице, по оцени председника општине Палилула, Бобана Џунића преставља проблем за цео град па га у том контексту треба хитно и решавати. О томе смо обавестили и градоначелника Ниша, проф.др Зорана Перишића - рекао је Џунић.

Држава треба да помогне грађане који у хуманитарне сврхе уступају своје некретнине и склањају псе луталице са улица. Потребно је обезбедити бесплатну стерилизацију и вакцинацију напуштених животиња као и образовање становника како да се опходе према животињама и на који начин да не угрожавају околину. То прописују и стандарди ЕУ. Али шта са несавесниом грађанима који се одричу своји љубимаца и препуштају их улици? Како санкционисати неодговорне и као решити овај проблем? Евидентно је да има људи, а посебно су угрожена деца, који сусрет са чопором паса луталица доживљаваљју трауматично. Зато решавање овог проблема - истичу у Градској општини Палилула, очигледно мора да буде део шире друштвене акције.